Breng meer met Mindfulness op de yoga mat

Probeer yoga en mindfulness samen te oefenen voor optimale meditatietechnieken.

Wanneer je in de krijger stand staat, probeer actief te reiken naar je voeten en laat je staatbotje wegbewegen van je lage rug, terwijl je de armen opwaarts richt naar het plafond. Terwijl je deze stand aanneemt, voel je de voorkant van je dijen licht branden, je schouders staan op spanning en je ademhaling wordt moeilijker. Houd het nog even vast. Wanneer je vermoeid wordt, laat je langzaam deze stand gaan en sta je vrolijk weer op naar de beginpositie.

Stel je nu eens voor dat je in deze positie staat en je voelt hetzelfde, dezelfde gedachten en gevoelens, woede, verveling en ongeduldigheid met spanning. Maar in de plaats van dat je reageert, observeer je simpelweg je gedachten. Je herinnert je dat deze positie net als al het andere in je leven, uiteindelijk zal eindigen. Je herinnert jezelf eraan om niet gevangen de raken in je eigen gedachten en terwijl je de pijn ervaart, waardeer je het moment alsnog. Je voelt misschien zelfs een bepaalde vorm van dankbaarheid dat je de privilege hebt om deze yoga de kunnen beoefenen.

Vervolgens breng je bewustwording naar je ademhaling en zie je de sensaties en gedachtes die door je heen gaan.

Je hebt zojuist de voordelen van mindfulness ervaren. Bewustwording en in het moment leven. Volledige acceptatie van wat er nu gebeurt,  zonder oordeel of reactie. Dit voelt zonder twijfel een stuk beter dan het eerste scenario, wat je wellicht ervaren hebt. Mindfulness is iets dat Boeddhisten beoefenen. Daarnaast is het iets wat yoga over het algemeen leert: ademhaling bewustwording.

Recentelijk heeft een groep leraren mindful yoga onafhankelijk van elkaar ontdekt. Zij passen  allen deze mindfulness technieken toe en leren deze aan de leerlingen door. Ze geven klassen door het hele land en bieden elementen om je bewustwording en aanwezigheid in het nu te verbeteren, niet alleen op de yoga mat, maar ook in je dagelijkse leven.

De Boeddhistische connectie met mindfulness

Je hoeft geen boeddhist te zijn om veel over het boeddhisme te weten en om mindfulness te leren. Maar het kan behulpzaam zijn om te weten dat yoga en boeddhisme van de Indiaanse cultuur afstammen. Beide proberen ze je te bevrijden van het ego.

Een verschil is dat het yoga pad meer de focus legt op ontwikkeling van concentratie op een object, zoals de ademhaling, om een perfecte staat te creëren. Het boeddhistische pad daarentegen legt de focus op mindfulness op alle activiteiten in je dagelijkse leven zodat je kan ervaren wat er gebeurt zonder iets zomaar van je weg te duwen.

Om meer mindful te worden, kun je een mindfulness cursus volgen bij UNLP. Het helpt je om bewuster om te gaan met de aspecten in je dagelijkse leven. Ook kan je eerst kennismaken met een sessie door middel van het online volgen van deze cursus. Bekijk hier.